Szakértők szerint 2040-re 34 százalékra csökken a nyugdíj

Szakértők szerint 2040-re 34 százalékra csökken a nyugdíj

Világszerte gondot fog okozni a nyugdíjkifizetés.

A kaliforniai Berkeley Egyetem és a német Max Planck Intézet előrejelzése szerint a 2007-ben született gyermekek fele megérheti a 104 éves kort az USA-ban, a 102-t Németországban és a 107-et Japánban.

 

Így áll a helyzet Magyarországon

A KSH adatai szerint egy magyar ember átlagosan 7-13 évet tölt el nyugdíjasként. Mivel a most születők akár 100 évig is élhetnek, a születéskor várható élettartam szinte biztos, hogy 80 év fölé megy 2050-re férfiak és nők esetén is. Ahogy a nyugati államoknál, úgy nálunk is gondot okozhat ez a demográfiai folyamat, mivel minden szülőképes nőnek eggyel több gyereket kellene szülnie a helyzet normalizálásához. Közben az öregségi nyugdíjakra már így is közel kétszer annyit költ az ország, mint az egész egészségügyre. A 2018. évi központi költségvetési tervezet 2 900 milliárd forintot irányzott elő nyugdíjakra.

Aki most megy nyugdíjba, az a nettó fizetésének 66 százalékára számíthat, ám ha nem változik a mostani felosztó-kirovó rendszer, amelyben a munkában állók befizetéseiből fizetik a nyugdíjakat, akkor 2030-ra ez az arány 50 százalékra, majd 2040-re 34 százalékra csökken – állítja a szakértő.

A nagy létszámú Ratkó-korszak tagjai 2022-re vonulnak nyugdíjba. Ennek nyomán felborul a befizetők és a nyugdíjasok aránya. A kevés befizető miatt 2030-ra kiesik a nyugdíjkassza negyede. Jövőre „csak” 110 milliárd forinttal kell kiegészíteni az aktív munkavállalók befizetéseit, ami nagyságrendekkel nőhet.

Rontja a helyzetet, hogy a bevételi oldalon 27-ről 22 százalékra mérsékelték a munkáltatók befizetéseit. Ez 370 milliárd forinttal csökkentette a bevételeket. Jelenleg 73 ezer nyugdíjas kap havi 50 ezer forintnál kevesebbet és egymilliónak hoz 50 és 100 ezer közötti összeget a postás.

Olvashatjuk a Napi.hu egyik cikkében.

Ennek fényében bizton állíthatjuk, hogy az állam nem fog, és nem tud bennünket eltartani.

 

Van megoldás!

Aktív korunkban kell megteremtenünk a saját nyugdíjas jólétünket. Ha nem arra várunk, hogy majd valaki eltart bennünket, akkor most kell öngondoskodni!

 

Találkozzunk egy nyugdíjtanácsadáson!

Küldj elérhetőséget, üzenetet! Visszahívlak.

 

Ha bővebb tájékoztatást akarsz hívj, vagy küldj elérhetőséget vissza hívlak!

 
Visszahívást kérek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük