A katás vállalkozó

A katás vállalkozó

Katás vállalkozó nyugdíjjogosultsága 2019-ben

Szeretem magam írni a blogot, de ennél jobban nekem nem menne ezért új fenn  Dr. Farkas András írását osztom meg.

A kisadózó vállalkozás a főállású kisadózó után 2019-ben változatlanul havi 50 ezer forint, vagy – választása szerint – havi 75 ezer Ft, míg a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25 ezer forint tételes adót fizet a bevételi értékhatárig (a szintén változatlan 12 millió forint erejéig, viszont e tekintetben nagyon kedvező változás idén, hogy az alanyi áfa mentes értékhatár is 12 millió forintra nőtt).

Ha a főállású kisadózó biztosított által elért, nyugdíjjárulék-alapot képező kereset a mindenkori minimálbérnél kevesebb, a biztosítási időnek csak az arányos időtartama vehető szolgálati időként figyelembe a nyugdíj összegének kiszámítása során.

Az 50 ezer Ft tételes adót fizető katás vállalkozókat emiatt továbbra is kettős veszedelem fenyegeti a társadalombiztosítási nyugdíjuk tekintetében.

Egyrészt a nyugdíjszámítás során a figyelembe vehető szolgálati idejük rövidebb lesz, és e rövidebb (arányosított) szolgálati idő alapján kell majd megállapítani azt a nyugdíjszorzót, amellyel a számított nettó életpálya átlagkeresetüket meg kell szorozni a nyugdíj összegének meghatározásához. Másrészt e számított nettó átlagkeresetet is csökkenti a katás időszakban beszámítható kereset nagyon alacsony összege.

Ha a főállású kisadózó 50 ezer Ft tételes adót fizet, akkor a nyugellátásra jogosító szolgálati idejét a nyugdíjjárulék alapját képező, jogszabályban meghatározott kereset (idén változatlanul havi 94.400 Ft) és a mindenkor érvényes minimálbér (idén 149.000 Ft) arányában kell meghatározni, vagyis 2019-ban egy katás nap csak alig több, mint 0,6 napnyi szolgálati időnek számít! Ha egész évben katás valaki, akkor 365 nap helyett idén csak 231 nap olyan szolgálati időt szerez, amely a nyugdíjszámítás során majd beszámítható lesz. (Vagyis a helyzet még a tavalyihoz képest is romlott e tekintetben, mert 2018-ban még 250 napnyi szolgálati idő volt szerezhető).

Ha a katás vállalkozó 75 ezer Ft tételes adót fizet, akkor a nyugdíjjárulék alapját képező, a kata törvényben meghatározott kereset (idén változatlanul havi 158.400 Ft) magasabb, mint a minimálbér, így az arányos szolgálati időre vonatkozó rendelkezést nem kell alkalmazni.

A főállásúnak nem minősülő katás vállalkozó pedig TB-szempontból egyáltalán nem biztosított, így e jogviszonyában szolgálati időt sem szerez.

A fentiek fényében talán nem tűnik túlzásnak azt állítanom, hogy az idén már több, mint 310 ezer kis adózó számára a nyugdíjcélú öngondoskodás egyszerűen elkerülhetetlen!

Hívj! A személyre szabott megoldásért!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük