Miért hagynak veszni milliókat a Magyarok?

Miért hagynak veszni milliókat a Magyarok?

Sokan gondolják, hogy nyugdíj-megtakarítás nem kell, vagy majd ők megoldják.

Sokszor hallom, hogy a kispárnában is jobb helye van. Amikor szembesülnek azzal a ténnyel, hogy havi 20 000 Ft megtakarítással mennyi pénz gyűlik össze és, hogy ehhez az állam még 20% -t hozzá tesz évente, és ezt papíron látják, na akkor van a megdöbbenés.

20 éven keresztül havi 20 000 Ft nyugdíj megtakarítással a becsült lejárati összeg 13 416 000 Ft, ebből az adójóváírás 2 359 566 Ft.

Minden statisztika azt mutatja, hogy a felére csökken a nyugdíj, akkor miért dobjuk a kukába a  2 359 566 Ft-ot?

Csak a 2 359 566 Ft adójóváírás 10 éven keresztül havonta 20 000 Ft kiegészítés nyugdíjas korban.

Mennyire fog hiányozni ez az összeg, és a többi 10-11 millió Ft?

Aki csak 4 órára van bejelentve ő is tud az adójóváírással élni.

Abban az esetben, ha vállalkozásod van és EVA, KATA, KIVA szerint fizeted a járulékokat, akkor még nagyobb szükség lesz a nyugdíjbiztosításra. Igaz, hogy adójóváírással nem tudsz élni, de ezek a megtakarítások nem csak az adójóváírás miatt vonzóak, hanem a banki kamatoktól magasabb hozamot lehet realizálni.

Választhatunk garanciás szerződést. Nagy előnye, hogy bármi történik a gazdasági világban, a nyugdíj megtakarítás biztonságban van. Lejáratkor megkapjuk a befizetett összeget. Gondolom, még emlékszünk a 2008 – 2009-es gazdasági válságra. Ettől megvéd a garanciás nyugdíjbiztosítás.

Klasszikus nyugdíjbiztosítás

Azok, akik úgy döntenek, hogy nyugdíjbiztosítást kötnek, két típus közül választhatnak. Az egyik az úgynevezett klasszikus nyugdíjbiztosítás, amely törvényileg szabályozott (forintos biztosítások esetén maximum 2,25% előre meghatározott minimum („technikai”) hozamot garantál, amit biztosítottként mindenképpen megkapunk a szerződés lejártakor. Ezen felül extra hozamra is szert lehet tenni; a biztosító ugyanis befekteti a pénzünket és a piacon elért hozam valamekkora részét (jellemzően 80-85%-át) jóváírja a számlánkon. Azt azonban érdemes tudni, hogy a biztosítók kockázatvállalása és a rájuk vonatkozó tőkekövetelmények szigorúan szabályozottak.

Befektetési egységhez kötött (unit-linked) biztosítás

A másik típus a befektetési egységekhez kötött (más néven unit-linked) nyugdíjbiztosítás, amely esetében nem kapunk fix hozamot, hanem mi dönthetjük el, milyen mértékű kockázatot vállalunk és milyen típusú befektetési eszközökben tartjuk a pénzünket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden egyes befizetésünkből – a költségek levonása után –, a befektetési jegyekhez hasonló, úgynevezett befektetési egységeket kapunk a pénzünkért cserébe. Ahogy változik ezeknek az értéke, úgy változik a megtakarításunk értéke is.

 

Találkozzunk egy nyugdíjtanácsadáson!

Küldj elérhetőséget, üzenetet! Visszahívlak.

 

Ha bővebb tájékoztatást akarsz hívj, vagy küldj elérhetőséget vissza hívlak!

 
Visszahívást kérek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük