Mit kell tenni 2022-ben a nyugdíjkorhatár betöltésével

Mit kell tenni 2022-ben a nyugdíjkorhatár betöltésével

Mit kell tenni 2022-ben a nyugdíjkorhatár betöltésével annak, aki keresőtevékenységet folytat és igényelné az öregségi nyugdíját?

Dr.Farkas András  NyugdíjGuru News  alapító-főszerkesztője egy újabb nagyon hasznos cikket jelentetett meg, amit megosztok veletek

Először is tisztáznia kell, hogy fennállnak-e az öregségi nyugdíja előfeltételei:
 
– betöltötte-e a rá irányadó nyugdíjkorhatárt (2022-ben a korhatár 65 évre emelkedett, vagyis idén az 1957. január 1. – december 31. között született személyek adhatják be az öregségi nyugdíj iránti igényüket),
 
– valamint megszerezte-e a szükséges szolgálati időt (legalább 20 évet a teljes nyugdíjhoz, illetve legalább 15 évet a résznyugdíjhoz, ha nincs meg a 20 éve).
 
A korbetöltött öregségi nyugdíjra való jogosultságnak csak két előfeltétele van:
 
– a korhatár betöltése, valamint
 
– a megfelelő szolgálati idő megszerzése.

A nyugdíjigénylésnek nem feltétele a biztosítási jogviszony (munkaviszony, megbízási vagy vállalkozási jogviszony, stb. megszüntetése). Erről nem is kell nyilatkoznia a nyugdíjigénylőnek az igénylés során.

A versenyszférában megszakítás nélkül folytathatja a  munkáját a nyugdíjas, a közszférában (ideértve az állami egészségügyet is) azonban 2022-ben is szünetel a nyugdíj mindaddig, amíg a közalkalmazotti és hasonló közszolgálati jellegű jogviszony (ideértve az egészségügyi szolgálati jogviszonyt is) fennáll.
 
Teljes nyugdíj
 
Az öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és legalább 20 év szolgálati időt szerzett.
 
A teljes nyugdíj csak annyiban tér el a résznyugdíjtól, hogy a teljes nyugdíj összege főszabályként nem lehet kevesebb, mint a mindenkori nyugdíjminimum (az öregségi nyugdíj minimális összege, ami 15. éve változatlanul havi 28.500 Ft).
 
Résznyugdíj
 
Öregségi résznyugdíjra az jogosult, aki húsz év szolgálati idővel nem rendelkezik, de legalább tizenöt év szolgálati időt szerzett és a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.
 
A résznyugdíj összege alacsonyabb is lehet, mint a mindenkori nyugdíjminimum.
 
Ez ma már leginkább csak akkor fordulhat elő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is szerzett nyugdíjjogosultságot, ezért a nyugdíját a nemzetközi időarányos számítás szabályai szerint kell megállapítani (időarányos nyugdíj, pro rata temporis számítás).
 
A nyugdíj első napja (a nyugdíjmegállapítás kezdőnapja)
 
Az öregségi nyugdíj legkorábban attól a naptól állapítható meg, amelyen valamennyi jogosultsági feltétel teljesült. Ezt követően bármely időpontot megjelölhet a nyugdíjigénylő a nyugdíjigénylési nyomtatványon, amelytől  a nyugellátás megállapítását kéri. (Magyarországon nincs nyugdíjkényszer, így nem kötelező azonnal igényelni a nyugellátást, amint teljesültek a nyugdíj feltételei). 
 
A nyugdíjigényt legkorábban aznap célszerű beadni, amikor a nyugdíj mindkét feltétele teljesült. Az igénylés a magyarorszag.hu portálról ide kattintva indítható.
 
Mindenképpen célszerű alaposan átgondolni, hogy mikortól érdemes igényelni az öregségi nyugdíjat. Az elkapkodott döntéssel akár milliókat dobhatunk ki az ablakon. Ennek összefüggéseiről szíves figyelmébe ajánlom egyrészt a videómat, másrészt a konkrét kérdésfeltevés lehetőségét, hogy személyre szabott szakértői válaszom birtokában dönthessen.

 

Íratkozz fel a hírlevélre, hogy ne maradj le az újabb információkról!