Önkéntes nyugdíjpénztár

Önkéntes nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás elsődleges célja a nyugdíjas évek anyagi biztonsága, és az életszínvonal emelése. A nyugdíjkorhatár elérését követően a nyugdíjpénztári megtakarítás adómentesen hozzáférhető*. Ezt követően Ön az eltelt várakozás idő hosszától függetlenül jogosulttá válik a nyugdíjszolgáltatásra.

Önkéntes nyugdíjpénztári tagságot érdemes már az első munkahely megszerzésekor létesíteni, de már akár 16 éves kortól is választható.

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagság:

 • rugalmas mértékű rendszeres befizetés mellett is elérhető,
 • nem igényel magas szintű befektetési ismereteket,
 • kockázatvállalási hajlandóságának és életkorának megfelelő portfóliók közül választhat.

 

Az elszámoló egységes nyilvántartást vezető pénztáraknál a választott portfólió aktuális árfolyama napi szinten ellenőrizhető a pénztárnál és az MNB honlapján.

A pénztári hozamokat (éves, tízéves) minden évben publikálja a jegybank a honlapján (itt érheti el), ezzel is megkönnyítve a pénztárválasztást.

 

Amennyiben nem elégedett a szolgáltatással, vagy a hozamokkal, akkor a megtakarításait másik pénztárba is átviheti, ennek költsége az utalás díján felül maximum 3 000 forint lehet. Azt fontos tudnia, hogy a múltbeli hozamok nem adnak garanciát a jövőbeli hozamokra.

 

Az egyéni befizetések után 20%-os, évi maximum 150 ezer Ft-os adókedvezményt igényelhet. Ezt az összeget a számláján írják jóvá. Az adókedvezmény maximális kihasználásához éves szinten 750 000 Ft-os befizetés szükséges. A befizetett díjakból a pénztár maximum 6% költséget vonhat le. Ezt követően a fennmaradó összeget kormányrendelet által szabályozott befektetési formákba fekteti be. A pénztártagot megillető adókedvezményből a pénztár költséget nem von le.

 

Az önkéntes nyugdíjpénztár előnye a többi megtakarítási formával szemben, hogy az állam nem csak a pénztártagot támogatja adókedvezménnyel, hanem azon munkáltatót is, aki a munkabér mellett egyéb juttatásként befizetéseket eszközöl munkavállalója számára. Ezen befizetések alacsonyabb járulékfizetési kötelezettséget vonnak maguk után, azonban a juttatásban részesülőnek nem képezik az adókedvezmény alapját. E mellett ezen juttatási forma a cafetéria elemei között is megtalálható.

Amennyiben elérte a nyugdíjkorhatárt, írásban nyilatkozhat arról, hogy:

 • egy összegben vagy járadék formájában veszi igénybe a nyugdíjszolgáltatást és a tagdíjat tovább nem fizeti,
 • az egyéni nyugdíjszámláján lévő összeg meghatározott részét egy összegben, a fennmaradó részt pedig járadék formájában veszi igénybe és a tagdíjat tovább nem fizeti,
 • tagdíjat fizeti, és a nyugdíjszolgáltatást nem veszi igénybe,
 • az egyéni nyugdíjszámláján felhalmozott összeget a pénztárban hagyja, és a tagdíjat tovább nem fizeti.

 

A várakozási idő (a belépéstől számított 10 év) letelte után, de még a felhalmozási időszakban (a belépéstől a nyugdíjszolgáltatás megkezdéséig terjedő idő) az egyéni nyugdíjszámlán lévő összeghez való hozzáférés tekintetében választhat:

 • pénztárban változatlan feltételek mellett tag marad,
 • pénztártagságát folytatja, és – legfeljebb háromévente egy alkalommal – az egyéni nyugdíjszámláján nyilvántartott összeg egészét vagy egy részét a nyugdíjkorhatár elérése előtt felveszi (fontos megemlíteni azonban, hogy az így felvett összeg hozam része adómentes, míg a tőke részt a hatályos adójogszabályok szerint adó és eho fizetési kötelezettség terhelheti),
 • pénztárból kilép,
 • tagdíj fizetése nélkül az egyéni nyugdíjszámláján lévő összeget a pénztárban hagyja.

 

A 10 éves várakozási idő letelte előtt egészség- vagy önsegélyező pénztárba átléphet, ha munkaképességét legalább ötven százalékban elvesztette, illetve legalább negyven százalékos mértékű egészségkárosodást szenvedett, és ebben az állapotában legalább egy évig javulás nem várható, valamint az illetékes hatóság igazolását bemutatja.

A nyugdíjkorhatár elérését megelőző felhasználás csak indokolt esetben javasolt.

Elhalálozása esetén az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítását az Ön által megjelölt haláleseti kedvezményezettannak hiányában a törvényes örökös kapja meg.

 

*A nyugdíjszolgáltatás a 2012. december 31-ig nyugdíjpénztárba belépett tagok esetén 3 éves tagsági viszony után adómentes, vagy ha a járadék folyósításának első három évében a járadék éves összege az előző évi összeg 15 százalékánál nagyobb mértékben nem csökken, vagy a tag jogosultsága rokkanttá nyilvánítása, egészségkárosodása, megváltozott munkaképessége alapján keletkezett. A 2012. december 31-ét követően pénztártaggá válók számára a nyugdíjszolgáltatás 10 éves tagsági viszonyt követően adómentes, vagy ha a tag jogosultsága rokkanttá nyilvánítása alapján keletkezett.

 

ÖSSZEGZÉS

Miért jó ez Önnek?  

 • Nem igényel szakértelmet és állandó ügyfél általi figyelmet,
 • évente adókedvezményt kaphat,
 • kedvezményezett jelölhető,
 • számos munkáltató béren kívüli juttatás keretében elérhetővé teszi.

 

Mire kell figyelnie?

 • Nincs lehetőség egyedi portfólió kialakítására,
 • a befizetésekhez az első 10 évben nem lehet hozzájutni.

Magyar Nemzeti Bank
 

Találkozzunk egy nyugdíj-tanácsadáson!
Ha bővebb tájékoztatást akarsz hívj, vagy küldj elérhetőséget vissza hívlak!

 
Visszahívást kérek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük