Ráfázhat a nyugdíjra a katás vállalkozó

Ráfázhat a nyugdíjra a katás vállalkozó

Ráfázhat a nyugdíjra a katás vállalkozó

Folyamatosan minden csatornán próbáljuk felhívni a figyelmet a Nyugdíjhelyzetre.

A HVG.hu oldalon jelent meg a cikk, amit ismételten fontos elolvasni!

 A szolgálati idő számításáról van szó.

 Ha a főállású kisadózó nyugdíjjárulék-alapot képező keresete a mindenkori minimálbérnél kevesebb, a biztosítási időnek csak az arányos időtartamát számítják szolgálati időként a nyugdíj összegének kiszámításakor – figyelmeztet Farkas András nyugdíjszakértő oldalán, a Nyugdíjguru.hu-n.

Azt írja, az 50 ezer forint tételes adót fizető katás vállalkozókat emiatt továbbra is kettős veszedelem fenyegeti: egyrészt a nyugdíjszámítás során a figyelembe vehető szolgálati idejük rövidebb lesz, és e rövidebb (arányosított) szolgálati idő alapján kell majd megállapítani azt a nyugdíjszorzót, amellyel a számított nettó életpálya-átlagkeresetüket meg kell szorozni a nyugdíj összegének meghatározásához. Másrészt e számított nettó átlagkeresetet is csökkenti a katás időszakban beszámítható kereset nagyon alacsony összege.

Ha a főállású kisadózó 50 ezer forint tételes adót fizet, akkor a nyugellátásra jogosító szolgálati idejét a nyugdíjjárulék alapját képező, jogszabályban meghatározott kereset (idén változatlanul havi 94 ezer 400 Ft) és a mindenkor érvényes minimálbér (idén 149 ezer forint) arányában kell meghatározni, vagyis 2019-ban egy Katás nap csak alig több mint 0,6 napnyi szolgálati időnek számít! Ha egész évben katás valaki, akkor 365 nap helyett idén csak 231 nap olyan szolgálati időt szerez, amely a nyugdíjszámítás során majd beszámítható lesz. (Vagyis a helyzet még a tavalyihoz képest is romlott e tekintetben, mert 2018-ban még 250 napnyi szolgálati idő volt szerezhető).

Ha a katás vállalkozó 75 ezer forint tételes adót fizet, akkor a nyugdíjjárulék alapját képező, a kata-törvényben meghatározott kereset (idén változatlanul havi 158 ezer 400 forint) magasabb, mint a minimálbér, így az arányos szolgálati időre vonatkozó rendelkezést nem kell alkalmazni.

A főállásúnak nem minősülő katás vállalkozó pedig tb-szempontból egyáltalán nem biztosított, így e jogviszonyában szolgálati időt sem szerez.

Ha valaki úgy dönt, hogy áttér a kisadózásról más adózási formára, megteheti, a részleteket az Adózóna gyűjtötte össze. Azt pedig már a Bankmonitor is megírta, miért számíthatnak nyugdíjasként alacsonyabb ellátásra a katás vállalkozók, mint az alkalmazottak. A lényeg az, hogy már most félre kell tenni a jelenlegi pluszból a nyugdíjas nélkülözés elkerülése érdekében.

 

Van megoldás! Hívj, nézzük, mennyi lenne a nyugdíjad!

 

2 Comments

 1. Nagy Zita

  Én kicsit komplikált kérdést tennék fel. Nekem az öregségi nyugdíjhoz 35év 290 nap szolgálati időt számítotttak a nők 40 évey nyugdíjához pefig 35 év 190 napot. 2021 december 31-ig. Ezen felül dolgoztam külföldön 7 évez. De ezt sajnos nem veszik figyelembe mert a 2 ország között nincs szociális egyezmény.
  Most hogy hazajöttem dilemmám támadt. Menjek el főállásban dolgozni, és ha tudok mellékállásban dolgozzak még valahogy. Vagy dolhozzak vállalkozóként, és jelentkezzek be valahova 4-6órás munkára ? A kedvezményes nyugdíjat szeretném majd igénybe venni.

  1. Kedves Zita!

   Akár vállalkozóként, akár alkalmazott ként dolgozik 8 órás munka után kell a járulékoknak befolyni az államkasszába.
   Ha ennél kevesebb órát dolgozik, vagy KATA szerint adózik, akkor arányosan kevesebb napot számolnak el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük