Vállalati nyugdíjpénztári rendszer

Vállalati nyugdíjpénztári rendszer

cafeteria

Béren kívüli juttatási rendszer
Egy vállalat eredményességében a képzett munkaerő mellett a munkatársak hosszú távon, gyakorlatban megszerzett tapasztalata is döntő fontosságú. Az értékes munkaerő megtartása egyre nagyobb szerepet kap a vállalat életében, ehhez azonban a versenyképes fizetés önmagában gyakran nem elegendő. Az alkalmazottak kötődésének erősítésére, lojalitásuk növelésére elterjedt megoldás – a munkatársak által választható – Cafeteria elemek alkalmazása, melyek közül az önkéntes nyugdíjpénztár – a munkavállalók döntése szerint – az egyik legnépszerűbb elem.

A béren kívüli juttatások közül az önkéntes nyugdíjpénztári (munkáltatói) tagdíjfizetés „Egyes meghatározott juttatásnak” minősül, adózása:
a tagdíj-hozzájárulás után a munkáltatóknak 15%-os adófizetési és további 22%-os EHO fizetési kötelezettsége keletkezik.
(Az adó alapja a tagdíj hozzájárulás 1,18-szorosa, ezért a tényleges adó mértéke 17,7%+25,96% tehát a juttatások összes terhe így 43,66%.)

 

Munkáltatói tagdíj-hozzájárulás
Az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj-hozzájárulással a munkáltató megalapozhatja munkavállalói nyugdíjcélú megtakarításait. A cafeterián felül a munkáltató dönthet róla, hogy további munkáltatói tagdíj-hozzájárulást fizet a munkavállalók részére.
A munkáltató által – minden legalább 6 hónapja alkalmazásban álló munkatárs részére egyenlő arányban vagy mértékben – vállalt jövedelemarányos vagy fix tagdíjbefizetés, tagonként havonta összeghatár nélkül kedvezményes közteherfizetés mellett adható.
Azoknak a munkavállalói korcsoportoknak, akiknek a törvényes nyugdíjkorhatárig kevesebb, mint 15 éve van hátra, magasabb összegű támogatás is adható, de egy korcsoporton belül csak azonos mértékű lehet a támogatás.

 

Meghatározott munkavállalói kör támogatása
A munkáltatónak a rendszeres önkéntes nyugdíjpénztári hozzájáruláson felül lehetősége van – eseti adomány formájában – egy preferált munkavállalói kört is támogatni. Az adomány összege ráfordításként számolható el. A befizetett támogatás ugyan növeli a pénztártagok adóalapját, de egyben igénybe vehető a 20% adókedvezmény.
 

Találkozzunk egy nyugdíjtanácsadáson!

Küldjön elérhetőséget, üzenetet! Visszahívom.

 

Ha bővebb tájékoztatást akarsz hívj, vagy küldj elérhetőséget vissza hívlak!

 
Visszahívást kérek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük