Határidők járnak le pénteken

Határidők járnak le pénteken

Határidők járnak le pénteken, százezreket bukhat, aki lemarad

Több millió ember számára jár le péntek éjfélkor a határidő, hogy maximalizálhassa a személyi jövedelemadó-kedvezményét (szja) a jövő évre.

Támogatást kaphatnak mindazok, akik a megfelelő intézményekben vagy konstrukciókban gondoskodnak a jövőjükről, ezek lehetnek önkéntes nyugdíjpénztárak, önkéntes egészség- és önsegélyező pénztárak, támogatott nyugdíjbiztosítások vagy pedig nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) konstrukciók. Tömegek lehetnek érintettek, hiszen a nyugdíjpénztáraknak és az egészségpénztáraknak is több mint egymillió tagjuk van, nyugdíjbiztosítással több mint 400 ezer, nyesz-számlával nem egészen 100 ezren rendelkeznek ma Magyarországon.

A december 31-ig beérkezett befizetések után kaphatnak adókedvezményt a számlák tulajdonosai. Az szja-kedvezmény mértéke 20 százalék, és a pénztárak esetében maximum 150 ezer forint (ha valaki többféle pénztárnak is a tagja, akkor is összesen legfeljebb 150 ezer forint igényelhető vissza), a nyugdíjbiztosításoknál 20 százalék, legfeljebb 130 ezer forint az szja-kedvezmény, a nyesz-nél pedig 20 százalék, maximum 100 ezer forint. Van még emellett egy olyan megkötés is, hogy ezek után a megtakarítások után összesen legfeljebb 280 ezer forintnyi adókedvezményt ad az állam.

Ez praktikusan azt jelenti, hogy a pénztáraknál az idén összesen 750 ezer, a nyugdíbiztosításoknál 650 ezer, a nyesz-nél pedig 500 ezer forint befizetéssel lehet a maximális szja-kedvezményt elérni. A visszatérítés a jogszabály szerint nem készpénzben érkezik meg, hanem arra a pénzügyi intézménynél vezetett számlára kerül, amelyre a pénztári, biztosítói díjak is érkeznek.

Tippek, trükkök, problémák

A visszatérítés mértéke az idén ugyanakkor sokaknál csökkenhet vagy akár el is veszhet számukra a lehetőség. Azok a gyereket nevelő szülők ugyanis, akik jogosultak a 2021.09.30-án megjelent kormányrendelet szerinti szja-visszatérítésre, és akinél az adó-visszatérítés mértéke eléri az általuk befizetett éves személyi jövedelemadó értékét, nem lesznek jogosult a pénztári, biztosítói vagy nyesz-befizetések utáni adó-visszatérítésre. Ahhoz, hogy ezek után a megtakarítások után is járjon vissza pénz, arra van szükség, hogy a személyi jövedelemadójuk 806 ezer forint fölött legyen. Sőt, ha családi adókedvezményt is kaptak az év során, akkor még ennél is magasabb szja-befizetésre lehet szükség ahhoz, hogy az öngondoskodás után is maradjon még miből igénybe venni a kedvezményt.

Azoknak viszont, akik tudnak élni az adókedvezménnyel, mindenképpen érdemes most befizetni a számlájukra. Ehhez nem is mindig kell új megtakarítás. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál ugyanis a jogszabály megengedi, hogy legalább tízéves tagság után a tagok adó- és járulékmentesen felvehessék az összegyűlt hozamot. Erre a tízéves várakozás lejárta után háromévente van lehetőség. Az így felvett pénzből pedig vissza is lehet tenni azonnal a pénztári számlára, ami után a következő évben szja-visszatérítés jár. Sok pénztártag jól járhat ezzel a trükkel, hiszen a pénztárak az elmúlt években magas hozamokat értek el, különösen igaz volt ez a nagyobb kockázatot vállaló portfóliókra.

Azok, akik nem tudnak most élni az szja-kedvezménnyel, mert várják a gyerekes családoknak járó visszatérítést, jövőre használhatják ki ezt a lehetőséget. A visszatérített adót vagy annak egy részét 2022-ben befizethetik majd a nyugdíj- és egészségcélú megtakarításaikba, ami után 2023-ban várhatóan megkapják majd az adó-visszatérítést. Így a gyereknevelés után járó szja-kedvezmény máris 20 százalékkal többet ér majd.

Továb olvashatod a cikket :https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/ado-szja-hatarido-kgfb-auto-biztositas-adokedvezmeny-nyugdij-penztar-egeszseg-nyesz.743005.html

Nyugdíjbiztosítást vagy egyösszegű nyugdíjmegtakarítást indítani már csak 2 nap van, hogy a 2022-ben adó visszatérítéssel élhess!

Hívj !