Kik mehetnek 2018-ban nyugdíjba?

Kik mehetnek 2018-ban nyugdíjba?

Nézzük, kik mehetnek 2018-ban nyugdíjba?

2018-ban az 1954. július 2. és december 31. között született személyek töltik be a 63 év 183 napos nyugdíjkorhatárukat, így ők az előírt életkor betöltésével igényelhetik az öregségi nyugdíjukat, 2018. január 1. és július 2. között.

Az életkor betöltésén kívül további feltétel, hogy legalább 20 év szolgálati idővel rendelkezzenek (a teljes nyugdíjhoz), vagy ha nincs meg a 20 évük, akkor legalább 15 év szolgálati idővel rendelkezzenek (az úgynevezett résznyugdíjhoz).

Emellett 2018-ban az év során bármikor igényelheti az öregségi nyugdíjat az a hölgy, aki teljesíti a nők kedvezményes nyugdíjának – egyelőre 2018-ban is változatlan – feltételeit, vagyis megszerzi a 40 évi jogosultsági időt és azon belül főszabályként a legalább 32 évi munkával szerzett szolgálati időt.

Mind a korbetöltött, mind a kedvezményes nyugdíj közös feltétele, hogy a nyugdíjigénylő azon a napon, amelytől a nyugdíját megállapítják, nem állhat semmilyen munkavégzésre irányuló (biztosítással járó) jogviszonyban.

 

Az öregségi nyugdíjra való jogosultságnak tehát hármas előfeltétel-rendszere van:

  • a korhatár betöltése (vagy a nők kedvezményes nyugdíja jogosultsági feltételeinek teljesítése),
  • a megfelelő szolgálati idő megszerzése, valamint
  • a biztosítással járó jogviszony megszüntetése.

nyugdíjkorhatár táblázat 2018

Ez utóbbi tekintetében fontos tudni, hogy a nyugdíjigénylő azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes vagy résznyugdíjat megállapítják, a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a Tbj.) 5. § (1) bekezdés a)–b) és e)–g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban:

  • sem Magyarországon,
  • sem – a szociális biztonsági rendszereknek a Közösségen belül mozgó munkavállalókra, önálló vállalkozókra és családtagjaikra történő alkalmazásáról szóló közösségi rendelet hatálya alá tartozó személy esetében – EU/EGT-államban, ideértve Svájcot is
  • sem – a szociálpolitikai (szociális biztonsági) egyezmény hatálya alá tartozó személy (ha az egyezmény eltérően nem rendelkezik) – a szerződő államban nem állhat.

A Tbj. 5. § (1) bekezdésének e) és g) pontja szerinti egyéni és társas vállalkozó esetében nincs szükség a biztosítással járó jogviszony megszüntetésére, mivel az érintett személyi kör biztosítási jogviszonya a nyugdíjazás időpontjától kezdődően – a törvény erejénél fogva – automatikusan átalakul kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozói jogviszonnyá.

Vagyis kizárólag az egyéni és a társas vállalkozó nem köteles a vállalkozási tevékenységének a megszüntetésére, minden más esetben meg kell szüntetni a keresőtevékenységet (munkaviszonyt, közalkalmazotti viszonyt, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyokat). A munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony és egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyok megszüntetésére időben fel kell készülni!

Az öregségi nyugdíj attól a naptól állapítható meg, amelytől valamennyi jogosultsági feltétel teljesült.

 

Ha még nem döntöttél a nyugdíjbiztosítás elindításáról, akkor nézd meg a következő táblázatot!

öregségi nyugdíj 2018

 

Boldog és sikeres új esztendőt kívánok!

 

 

Ne halogass tovább!

Találkozzunk egy nyugdíjtanácsadáson!

Küldj elérhetőséget, üzenetet! Visszahívlak.

 

Ha bővebb tájékoztatást akarsz hívj, vagy küldj elérhetőséget vissza hívlak!

 
Visszahívást kérek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük